ELAZIĞ / KOVANCILAR - Bayramyazı İlkokulu

BAYRAMYAZI İLKOKULU TARİHÇESİ

Bayramyazı ilkokulu adını Elazığ ili Kovancılar ilçesi sınırları içerisinde bulunan Bayramyazı köyünden almaktadır. Okulumuzun ilk binası 1960 yılında eğitim öğretime başlamış olup; sırayla ek binası 1970 yılında, yeni binası ise 2006 yılında eğitim öğretime devam edilmiştir.Bayramyazı ilkokulu adını halen sınırları içinde bulunduğu Elazığ ili Kovancılar ilçesi Bayramyazı köyünden almaktadır. Okul 2006 yılında yeni binasına taşınmadan önce; 1960´da Köylü Devlet işbirliğiyle imece usulü olarak malzemesi devlet tarafından karşılanıp işçiliğini köylünün yapmış olduğu taş yığma binadır. İlk binasında I. kademenin (1.2.3.4.5)sınıfları olan 3 derslik, 2 Lojman, 1 Depo ve öğrenci WC´si bulunmaktadır. 1970 yılında köy halkı tarafından medrese eğitimi için yapılan ikinci bina 2001 yılında faaliyetine Kuran Kursu olarak devam etmiş, ancak gerek yeterli öğrenci olmaması, gerekse yeterli sayıda hocanın olmaması sebebiyle 2001 yılında devlet tarafından onarım ve tamirattan geçirilerek İlköğretim II. Kademesi (6.7.8. sınıflar) olarak eğitim öğretime başlamıştır. Daha sonra binanın üzerinde kurulu olduğu arsa köylü tarafından arsa sahibinden satın alınarak Milli Eğitim Bakanlığına hibe edilmiştir. Bu binada 4 derslik, 2 idare odası, 1 öğretmenler odası ve öğretmen WC ile 2 öğrenci WC´si bulunmaktadır. 2002/2003 eğitim öğretim yılından itibaren taşımalı eğitim sistemine geçilerek, II. kademesi olmayan çevre köylerden; Yukarı Kanatlı, Aşağı Mirahmet, Kökan, Tabanözü, Karasungur, Kemaşlı, Demirci, Durmuşlar ve İncedal köylerinde I. kademe eğitimini tamamlayan öğrencilerin II. kademe eğitimlerine devamları sağlanmıştır. 2006 yılının Eylül ayına kadar devam eden bu eğitim öğretim yapısı; hem gittikçe artan öğrenci mevcudu nedeniyle ihtiyaca cevap veremez duruma gelmiş, hem de binaların fiziki yapıları itibarı ile artık bu sorumluluğu taşıyamaz hale gelmiştir. Bu nedenlerden dolayı 2005 yılında yine Bayramyazı Köyü içerisinde arsası köylü tarafından satın alınarak Milli Eğitim Bakanlığına hibe edilmek sureti ile 8 derslikli günün şartlarına uygun ve ihtiyaca cevap verebilecek bir yapıda yeni okul yapılarak 2006 yılının Ekim ayında yeni binasında eğitim öğretime başlamıştır. Okuluz 2010 Kovancılar depreminden sonra tadilata alınarak boya badanası ve bahçe düzenlemesi yapılmıştır.

Yayın: 10.01.2020 - Güncelleme: 10.01.2020 13:21 - Görüntülenme: 282